Senaste nyheter
Hem / Allmänt / Katten är en riktig sömntuta

Katten är en riktig sömntuta

 

 

Katten är en riktig sömntuta. Den sover ofta och länge, se till att den har en eller flera platser där den får sova ifred.

katter sömn

Det kan vara onödigt att börja med att köpa en dyr och fin korg till kattungen. Det brukar räcka bra att starta med en enkel trälåda eller en banankartong. Den plats du sett ut för boet måste accepteras av den växande katten. Gillar den inte platsen letar den själv ut ett ställe där den trivs.

Ofta brukar den söka en plats som erbjuder en överblick över rummet. Platsen högst ovanpå bokhyllan brukar vara populär.

Katten är väl vad man skulle kalla en riktig sömntuta. Den slumrar bort 60 % av sin tid. Man räknar med att den slumrar – sover 15 till 16 timmar per dygn. Sovtiden mellan en utekatt och en innekatt kan variera. Faktorer som den sociala miljön, hunger, klimat eller om den löper påverkar. Man brukar uppskatta den vakna tiden till 6 timmar av lek och sköta om pälsen. Resten av tiden kan gå åt till att äta och jaga. Tamkatter som får rätt och näringsriktig kost använder mer tid till att sova.

Det finns en teori om att katter generellt lever längre än hundar p.g.a. att de har investerat mer i sömn. Katter sover 90 % av tiden. Efter ca: 4 veckor är sovtiden lika lång som hos en vuxen katt. Den aktiva tiden är störst morgon och kväll.

 

När katten skall ta sin tupplur börjar den oftast med att söka upp en plats, som den tycker om och där den kan känna sig trygg i. Första 15 – 20 minuterna kännetecknas av att katten slumrar in och lätt väcks av ljud. Den kan vara spänd i kroppen, främst huvud och hals. Under en period av 6 – 7 minuter börjar den slappna av – det kan rycka till i olika kroppsdelar, som i morrhåren och tassarna. Nu inträder REM sömnen. REM – Rapid Eye Movement betyder snabba ögonrörelser. Den kallas också drömsömn eller lättare sömn eller parasömn.

Efter det brukar katten falla in i en djupsömn utan drömmar – ortosömnen. Andning och hjärtfrekvens är låg och musklerna slappnar av. Efter tuppluren sträcker katten på sig för att få igång blodcirkulationen.

45 % av sovtiden utgör den lättare och 15 % den djupare sömnen.

Först efter 5 veckor brukar man räkna att kattens hjärna är så pass utvecklad att den har en lättsömn.

 

En tysk undersökning av 400 sovande katter, visade att om temperaturen var under + 25 grader, rullade katterna ihop sig med huvudet mot kroppen. Med stigande temperatur sträckte katterna ut sig mer och mer och mer. Över +22 grader kunde katterna sträcka ut sig med tassarna framför sig.

Tänk på att om din katt sover djupt och behöver bli väckt – väck den som du skulle vilja bli väckt!

 

 

 

Visa att du gillar oss

Om

Kolla in detta också :)

Katter får hjälp av World Animal Protection

Katter har varit människans följeslagare i århundraden och bara i Sverige finns det över en …

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet