Sovande katter: Så mycket sömn behöver en katt per dygn!

Sömn för katter: så mycket sover en katt!

Katter är riktiga sömntutor och sover sig igenom stora delar av dygnet, närmare bestämt två tredjedelar av dygnet. I denna artikel kan du läsa allt du vill veta om katternas sköna sömn.

Hur mycket sover en katt per dygn ?

Katter sover i snitt 16 timmar per dygn. Beroende på ålder kan en katt sova upp till 20 timmar per dygn. Ungefär 25 % den sovande tiden är katten i djupsömn-och drömsömn, och under ca 75 % av sömntiden är den i viloläge.

Kattens sömncykler glider in i varandra och du kan ibland se när katten går in i REM-sömn. Då kan det rycka i katten, den rör på ögonen och morrhåren rör sig.

Varför sover katter så mycket?

En katt behöver mycket sömn för de är rovdjur och sover för att orka jaga. Även om huskatter idag sällan jagar annat än flugor och leksaksmöss så är det biologiskt inprogrammerat att sova mycket.

Fakta om sovande katter

  • Sovande katter bör inte störas.
  • Kattungar behöver mycket sömn, upp till 20 timmar för att utvecklas ordentligt.
  • Äldre katter sover också mer än yngre katter samt dräktiga katter.
  • Det är viktigt för katter att kunna ha olika ställen att sova på och få vila i fred.
  • Katter sover gärna högt upp eller på ett gömställe.

När sover katter?

Katter sover mest om dagarna då de är skymningsdjur. Skymningsdjur innebär att deras aktiva perioder är skymningstimmar och tidig gryning. Har du katt har du säkert blivit väckt vid tre-fyratiden på morgonen av att katten rusar runt.

Går det att vänja katter att sova på natten?

Katter kan vänja sig vid en dygnsrytm som nästan sammanfaller med människors. Det kräver att katten aktiveras regelbundet. Tålamod är också viktigt om du ska få din katt att ändra dygnsrytm då det krockar med hur katten sover naturligt.

Har du innekatt kan du med fördel aktivera katten en stund innan du ska sova.

Bilder på sovande katter