Hur länge är en katt dräktig? Fakta om kattens dräktighetstid (2021)

Hur länge är en katt dräktig? Kattens dräktighet vecka för vecka

Som kattägare är dräktighetstiden hos katten en spännande tid. Från löp till kull är resan fascinerande då honan förbereder sig själv för att bli mamma. Här kan du läsa allt om kattens dräktighet vecka för vecka och vad du kan förvänta dig när en katt är gravid.

Hur länge är en katt dräktig?

En katt är dräktig mellan 58 till 67 dagar vilket är runt 9 veckor. Du kan ser på en katt om den är dräktig tre veckor efter parning. 

 

Hur blir en katt dräktig?

Katten kan bli dräktig från sitt första löp när hon är runt sex månader, men det är inte att rekommendera att para en katt innan hon fyllt ett år. 

 

Kattens dräktighet – vecka för vecka

 

  • Vecka 1-2, katten blir dräktig. En katthona får ägglossning redan vid första parningen. Äggen som släpps lever upp till 36 timmar vilket gör att flera hanar kan vara pappa till samma kull. Redan under vecka två fäster äggen i livmoderväggen.
  • Vecka 3-4, den dräktiga kattens spenar börjar synas. Vecka 3 kan du se att katten har blivit dräktig då hon börjar få “hallontuttar”. Det innebär att spenarna blir större och ändrar färg till mörkrosa. Under vecka 4 börjar kattens hormoner ändras och hon kan börja må illa. 
  • Vecka 4-6, då syns det att katten är dräktig. Nu börjar det synas att katten är gravid. Kattungarna är som små valnötter. En veterinär kan göra ultraljud från dag 21, men det är bättre att vänta till dag 28. Du märker också att den dräktiga katten blir mer hungrig och magen växer.
  • Vecka 7-8, tecken på att det närmar sig. Under vecka 7 och 8 börjar den dräktiga katthonan förbereda sig. Hon tvättar sig mycket och letar efter ett bo. Nu kan den dräktiga katten börja äta mindre eftersom kattungarna tar stor plats i magen.
  • Vecka 9-10, beteendet visar när är det dags. Kattens temperatur sjunker innan förlossningen till ungefär 37,5 grader. När förlossningen är på gång får hon flyttningar. Tar förlossningen mer än 16 timmar ska du kontakta veterinär.

 

 

Vanliga frågor om en dräktig katt

 

Hur beter sig en dräktig katt?

En dräktig katt blir hungrigare och beteendet kan generellt förändras på grund av hormoner. Vissa katter blir mer tillgivna, medan andra hellre vara ifred. Katten kan även vilja sova mycket. Vanligen äter katthonan mycket mer och det är bra att ge henne speciellt foder för dräktiga katter.

 

Går det att känna kattungarna röra sig i den dräktiga katthonan? 

Du kan känna kattungarna röra sig runt dag 50 i en katts dräktighetstid. Ibland går det att känna tidigare om du känner på kattens mage. Det är lätt att skada ungarna så känn inte för hårt på magen.

 

Hur många kattungar får en dräktig katt?

En katt föder normalt mellan en till nio kattungar. En katt kan få upp till tre kullar per år och Jordbruksverket har krav på registrering om du ska ägna dig åt avel. Vill du undvika kullar är det bäst att sterilisera katten.