Senaste nyheter
Hem / Katt / Kattens dräktighet vecka för vecka

Kattens dräktighet vecka för vecka

När du parat din katthona väntar en otroligt spännande tid. Dräktigheten är dock inte alltid problemfri och därför är det bra att vara ordentligt förberedd. För den ovane kan det vara bra att ha en erfaren uppfödare som handledare. Att ta en kull med kattungar på sin katt medför ett stort ansvar. Både katthonan och ungarna ska få bästa omvårdnad man kan ge. Här får du följa med i kattens dräktighet vecka för vecka.

Det kan finnas stora skillnader mellan katters löpmönster. Vissa katter löper regelbundet och högljutt, medans andra katter löper tyst och mer sällan. De större djursjukhusen erbjuder ett progesterontest, där man med hjälp av ett blodprov lättare kan se när katten löper.

Vecka 1
Dag 1: Det räcker med en parning för att katthonan ska få ägglossning. Hanen har hullingar på sin penis som gör oerhört ont när han drar ut den och detta i sin tur gör att honan släpper sina ägg. Katthonan behöver inte ens löpa för att släppa äggen, det räcker med en parning för att det ska hända samt för att höja Luteiniserings hormonet (LH). Parningen behöver inte ske när honkatten löper, för att katten ska bli dräktig. Det förekommer att hankatter våldtar honkatter.

LH behövs för att nå slutlig mognad på äggcellerna samt för att foliklarna ska brista och äggen ska komma ut i äggledarna. Eftersom äggen är mottagliga i 36 timmar kan flera hanar bli pappa till samma kull.

Dag 2-3: Spermierna når äggen i äggledaren.

Dag 3-4: När en spermie penetrerar ägget sker befruktningen och kärnan smälts samman. En zygot är resultatet av befruktningen, det vill säga ett befruktat ägg. Det är nu den första kromosomuppsättningen bildas. Zygoten är nu redo för sin första celldelning.

Dag 4-6: Nu sker fler celldelningar och ägget förflyttar sig via äggledaren till livmoderhornen. När vandringen fortsätter görs det plats för fostren i livmoderhornen. Det befruktade ägget delar sig flera gånger och bildar ett tidigt embryo, en så kallad blastocyst.

Vecka 2
Dag: 11-14 Blastocysten inplanteras i livmoderväggen.

Vecka 2-4
Dag: 11-26 Blastocysten blir ett embryo. Under de närmaste två veckorna utvecklas alla organ.

Vecka 3
Dag: 15-22 Nu kan man urskilja så kallade ”hallontuttar”, det vill säga kattens spenar blir större och mörkrosa. Ofta blir pälsen på magen och runt spenarna tunnare men på många honor, särskilt långhåriga, får man hjälpa till att klippa bort hår runt spenarna så kattungarna lättare hittar dit.
Kattens dräktighet vecka för vecka

Vecka 4
Dag: 21-28 Nu börjar livmodern utvidgas och det sker hormonförändringar i katthonans kropp. En del katter kan bli illamående medans vissa katter börjar må illa redan första veckan. Det varierar precis som för gravida kvinnor.
kattens dräktighet vecka för vecka

Vecka 4-6
Dag: 26-30 Nu kan en veterinär eller van uppfödare känna om honan är dräktig. Kattungarna i magen är stora som valnötter och enklast att räkna vid den här tiden. Man kan göra ultraljud från dag 21 men det bästa är att göra från dag 28. Är du ovan bör du inte känna efter fostren själv utan att ta hjälp från någon erfaren då det finns risk att skada fostren i magen.
Kattens dräktighet vecka för vecka

Vecka 5
Dag: 29 Nu brukar honan vilja ha mer mat så det är dags att ge henne mer och gärna ett extra näringsrikt foder som t.ex. kattungefoder. Se dock till att honan inte blir fet då det kan ge problem vid födseln. Fostren är redan små minikatter och ca 25-30 millimeter stora.

Dag: 35 Honkattens mage börjar växa.

Vecka 7
Dag: 45 Från och med dag 40 kan man se kattungarna på röntgen. Nu känner man kattungarna enkelt men det är desto svårare att räkna dem.
Kattens dräktighet vecka för vecka

Vecka 7-8
Dag: 48-56 Honan börjar tvätta sig mer och söker efter boplats åt sig själv och de kommande ungarna.

Vecka 8
Dag: 50 Eftersom katthonans mage är fylld av kattungar kan hon tappa en del aptit. Hon bör äta flera små mål mat om dagen. Nu går det att känna fosterrörelser.

Vecka 8-10
Dag: 50-65 Nu kan honan få svårt att tvätta sig och då får man hjälpa till. Kattens vagina och spenar kan försiktigt tvättas med ljummet vatten. Kattungar som föds innan dag 58 brukar ha väldigt svårt att överleva.
kattens dräktighet vecka för vecka

Vecka 9
Dag 60-63: Nu kan det börja komma mjölk från spenarna.

Vecka 10
Dag 64: Ca 12-24 timmar innan förlossningen sänks katthonans temperatur från 38,5°C till 37,5 °C. Det är inte ovanligt att det kommer flytningar från vaginan. Det kan även vara lite blod i dem.

Dag 65: Nu är dagen inne då man generellt säger att katthonan föder, men ungarna kan komma även från dag 59-70. De flesta förlossningar sker mellan dag 63 och 67. Kattungarna ligger i två olika horn i kattmammans mage. Det är inte ovanligt att kattungarna i ena hornet föds och det dröjer ett dygn innan nästa horn töms med resten av kattungarna. Man bör dock alltid ringa veterinär om något inte känns bra och man är orolig.  Bättre att ringa en gång för mycket än för lite. Stress utlöst av miljön omkring katthonan kan förlänga dräktigheten.

Dag: 69-70: Om katten inte börjat föda ännu bör man kontakta veterinär för rådgivning.

Bilder på en kattfödsel:

Faktagranskad av:
Åsa Remmerth, Registrerad uppfödare av Ragdoll
S*Hallongläntans ragdoll

Heidi Purmonen
heidi@vimeddjur.se

Läs mer om kattungarnas tolv första veckor här!

Visa att du gillar oss

Om heidi

Kolla in detta också :)

Katter får hjälp av World Animal Protection

Katter har varit människans följeslagare i århundraden och bara i Sverige finns det över en …

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet