Hur går en kattutställning till? Fakta om kattutställningar (2021)

Hur går kattutställningar till?

En stor sal full med katter är ett paradis för en kattälskare. Men vad är egentligen en kattutställning och vad händer där?

 

Vad är en kattutställning?

Man kan säga att en kattutställning är en kombinerad fackmässa och en sorts skönhetstävling för katter. Experter på olika raser träffas, rasstandard diskuteras, leverantörer av foder och tillbehör finns på plats – och självklart finns det mängder av katter som är där för att bli granskade.

 

Vad bedöms på en kattutställning?

På kattutställningen bedöms katterna utifrån en standard för varje ras. Det kan till exempel vara storlek på kroppen, hur öronen sitter, kvalitet på pälsen, utseende på huvud, med mera. Katten bedöms också efter hur den beter sig på domarbordet. En katt som biter domaren diskvalificeras.

 

Vilka katter kan delta i en kattutställning?

På en kattutställning förekommer många olika sorters raskatter och även så kallade huskatter. En del raskatter används i avel, men kravet på huskatter som är med på kattutställningar är att de är kastrerade. Ägaren måste vara med i en kattklubb för att katten ska få ställas ut.

På en kattutställning kan du se några av de största kattraserna, exempelvis Ragdoll, Maine Coon och Norsk Skogskatt. Där finns också några av de minsta, som Cornish Rex, Devon Rex och Siames.

 

Vem dömer på kattutställningar?

Kattdomare kan komma från hela världen. Många kattdomare åker runt till olika utställningar, både i Sverige och världen. Därför kan det finnas domare från andra länder även på svenska kattutställningar. En domare får inte tillhöra den förening som anordnar kattutställningen.

 

Katten får ett certifikat på kattutställningen

Om katten uppfyller de rastypiska kraven och egenskaperna på kattutställningen så får den en bedömningssedel som ger ett certifikat. På de flesta kattutställningar får katten en prisrosett, som visar att den deltagit och godkänts. Efter tre certifikat blir en katt ’champion’.

Förutom att bli ’champion’, ’internationell champion’, ’grand international champion’ eller ’supreme champion’ kan katten bli bäst i sin kategori eller ’Best In Show’. Även uppfödare kan vinna pris för sin uppfödning, om den har många framgångsrika katter.

 

 

Vem går på kattutställning?

  • Kattägare. Stolta kattägare vill så klart visa upp sina pälsklingar men oftast också träffa andra utställare. Det blir ett tillfälle att umgås och prata, om man bor i olika delar av landet. Överenskommelser om att para sina respektive katter förekommer givetvis också.
  • Uppfödare. En kattutställning är givetvis ett bra tillfälle för uppfödare att visa upp sina katter. Både ägare av samma kattras och besökarna på utställningen är möjliga kunder och samarbetspartners. För en stor kattuppfödning är också certifikaten och priserna viktiga för deras framgång.
  • Kattintresserade. Man behöver däremot inte vara kattägare eller uppfödare för att gå på kattutställning, utan vem som helst kan besöka en kattutställning. Besökare får inte ta med sin egen katt, men det finns tillräckligt med fina katter att njuta av på plats.

Oftast finns det servering i utställningslokalen och lite diverse kattrelaterade saker att handla.

 

5 populära kattutställningar i Sverige

  • Nerikes Kattklubb, Örebro
  • Stockholms Kattklubb, Stockholm
  • Sydkatten, Malmö
  • MellanSvenska Kattklubben, Eskilstuna
  • Västsvenska Kattklubben, Göteborg

Här hittar du en utställningskalender.